Είστε εδώ: περιεχόμεναΚόσμοςΟ αγώνας για νερό

Ο αγώνας για νερό

Κατηγορία: Κόσμος
Ενημέρωση: 27 Ιουνίου 2008

Το γεγονός, ότι η αναφορά του οργανισμού Transparency International βρέθηκε στα χέρια μου, ένω βρισκόμουν στην μπανιέρα μετά από μια κουραστική μέρα, αποτελεί σίγουρα μεγάλη ειρωνεία της τύχης. Μισοβυθισμένος στο καθαρό, χλιαρό νερό διάβαζα ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν διαθέτουν την στιγμή αυτή σίγουρη πρόσβαση σε πόσιμο νερό...

Το νερό αποτελεί σίγουρα το πολυτιμότερο αγαθό και όλοι εμείς του 'δυτικού κόσμου' το απολαμβάνουμε – και το σπαταλάμε – χωρίς δευτερη σκέψη. Στατιστικά καταναλώνει κάθε άτομο στην Ευρώπη γύρω στα 130 λίτρα νερό ημερησίως, από τα οποία μόνο τα 4 χρησιμοποιούνται για να πιούμε και να μαγειρέψουμε. Η μέση ατομική κατανάλωση στις Η.Π.Α και την Ιαπωνία φτάνει μάλιστα τα 300 λιτρα ημερησίως.

another child drinking water
κάθε 15 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί
εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού

Την ίδια στιγμή, σημειώνει η Unicef, πεθαίνει ένα παιδί κάθε 15 δευτερόλεπτα, εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και των τραγικών συνθηκών υγιεινής, μια και περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 40% του συνολικού πληθυσμού δηλαδη, δεν έχει καν πρόσβαση σε τουαλέτα! Στην Αφρική κουβαλάνε, κυρίως γυναίκες, το απαιτούμενο νερό για τις ανάγκες της οικογένειας σε αποστάσεις πάνω από 10 χιλιόμετρα καθημερινά, κατα τις περιόδους ξηρασίας. Ακόμα και σε ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες, όπως την Κίνα, το 90% το αγωγών νερού είναι ακατάλληλοι ενώ τα τρία τέταρτα του νερού των ποταμιών δεν είναι πόσιμο, εξαιτίας της εκτεταμένης μόλυνσης.

Σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελεί η πρόσβαση σε καθαρό νέρο προφανώς πολυτέλεια. Μια πολυτέλεια όμως, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κατατάξει την πρόσβαση σε καθαρό νερό σαν αδιάσπαστο μέρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μάλιστα έχει καθορίσει και ποσοτικά το δικαίωμα αυτό: 20 λίτρα ανά άτομο ημερησίως, χωρίς κόστος μάλιστα για τους ασθενέστερους οικονομικά. Ο στόχος του Ο.Η.Ε, να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό έως το 2015, φαίνεται σήμερα ότι θα παραμείνει ανεκπλήρωτος. Και ο λόγος δεν είναι μόνο η λειψυδρία αλλά κυρίως η διαφθορά...

Η μη επαρκής πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι κυρίως πρόβλημα πολιτικό. Η διαφθορά, σε κρατικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρίες, αποτελεί κατά την Transparency International μια βασική αιτία του παγκόσμιου αυτού προβλήματος, που απειλεί την ζωή ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Η διαφθορά οδηγεί στη αύξηση του κόστους της παροχής νερού κατά τουλάχιστον 30%, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση κατά 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προαναφερόμενου στόχου του Ο.Η.Ε. Εξαιτίας της εκτεταμένης διαφθοράς, τα έξοδα για παροχή νερού ξεπερνούν συχνά τις οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αλλά ούτε και στις ανεπτυγμένες χώρες δεν λείπει η διαφθορά στον τομέα του νερού: με βάση την Transparency International έγιναν, για παράδειγμα, γνωστές στην Σουηδία παράνομες συμφωνίες στην υποδομή της ύδρευσης, με στόχο την αύξηση της τιμής για τον καταναλωτή.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την κακή διαχείρηση των υδάτινων πόρων, την αδράνεια ή ανεπάρκεια των υπεύθυνων αρχών και την έλλειψη επενδύσεων στην υποδομή. Στις μεγαλουπόλεις πολλών αναπτυσσόμενων χωρών χάνεται περίπου το 40% του νερού, εξαιτίας της κακής κατάστασης και της μη συντήρησης των αγωγών.

Η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, όπως ήδη εφαρμόζεται από πολλές χώρες στον κόσμο, σαν αποτέλεσμα των παροτρύνσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και τις γενικευμένης μοντέρνας τάσης για αποκρατικοποίηση των πάντων, δεν αποτελεί λύση για την δίκαιη και οικονομική κατανομή του νερού. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει, για το λόγο αυτό, στον δημόσιο έλεγχο και όχι στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι σαν κύριο στόχο έχουν την μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Πολλές πόλεις ανά τον κόσμο 'πληρώνουν' ήδή την απόφαση για ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού. Η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα, για παράδειγμα, ιδιωτικοποίησε το σύστημα ύδρευσής της και το παρέδωσε σε δύο εταιρίες. Μέσα σε λίγα χρόνια η τιμή του νερού τετραπλασιάστηκε, ενώ η κακή ποιότητα νερου και η υποδομή του συστήματος δεν βελτιώθηκε. Από την άλλη, πόλεις όπως η Μπογκοτά στην Κολομβία και το Σάο Πάολο στην Βραζιλία, που διατήρησαν το δημόσιο σύστημα παροχής νερού, αποτελούν πόλεις-πρότυπα στο τομέα αυτό.

Βασική προυπόθεση για την λύση της παγκόσμιας κρίσης στην παροχή καθαρού πόσιμου νερού είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και η διαφάνεια στην χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων στον τομέα της ύδρευσης με την παράλληλα ενίσχυση των κρατικών ελεκτικών μηχανισμών. Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα, αν οι κάτοικοι αυτού του γαλάζιου πλανήτη δεν συνειδητοποιήσουν ότι τουλάχιστον το νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλους και ότι όλοι οφείλουν να καταναλώνουν το αναφαίρετο αυτό αγαθό με υπευθυνότητα.

Giorgos προγραμματιστής και σχεδιαστής ιστοσελίδων
Δείτε τα στοιχεία και τα άρθρα του παραπάνω συντάκτη (6)

Στείλτε το σχόλιό σας1 · Eπιστροφή στην κορυφή ↑
1 Τα σχόλια δημοσιεύονται με χρονική καθυστέρηση και σε περιορισμένο αριθμό

ρυθμίσεις προσβασιμότητας

περίληψη

Αν και ο Ο.Η.Ε έχει κατατάξει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό σαν αδιάσπαστο μέρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάθε 15 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί, εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και των απάνθρωπων συνθηκών υγιεινής. Με βάση την τελευταία αναφορά του διεθνή οργανισμού κατά της διαφθοράς, Transparency International, το άρθρο αυτό σχολιάζει τα συμπεράσματα της αναφοράς, τονίζοντας την αναγκαιότητα της υπεύθυνης διαχείρησης και κατανάλωσης των υδάτινων πόρων.

προτεινόμενα άρθρα

γράψτε και εσείς

Δημοσιεύστε την άποψή σας και κάντε την γνωστή μέσω του microo.net


RSS (Τι είναι το RSS;)

κατηγορίες

συντάκτες

copyright

Το microo.net διατηρεί τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα του σχεδιασμού του δικτυακού αυτού τόπου. © 2008 - 2022 microo.net
Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης του microo.net.

Creative Commons License Το παραπάνω κείμενο, με διεύθυνση http://microo.net/article.php?water-shortage, διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0

Μεταδεδομένα αυτής της ιστοσελίδας: http://microo.net/rdfmeta.php?water-shortage