Είστε εδώ: περιεχόμεναΚόσμοςΤο ταξίδι των προσωπικών μας δεδομένων

Το ταξίδι των προσωπικών μας δεδομένων

Κατηγορία: Κόσμος
Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2008

Ζούμε σε ένα παράξενο κόσμο. Ποιός θα φανταζόταν ότι ακόμα και η γενιά του '68 θα αγόραζε σήμερα ακριβά, θα μετέφερε οικοιοθελώς και δεν θα αποχωριζόταν με κανένα τρόπο μία συσκευή, με την οποία είναι δυνατός τουλάχιστον ο συνεχής εντοπισμός του κάθε ατόμου από την κρατική μηχανή με ακρίβεια λίγων μέτρων; Μια συσκευή, που παρέχει την δυνατότητα σε ορισμένα άτομα να γίνουν γνώστες ακόμα και των πιο προσωπικών μας απόψεων. Παράξενο σίγουρα, αλλά οι εποχές αλλάζουν και το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Εξάλλου οι περισσότεροι από μας δεν έχουν να κρύψουν κάτι, οπότε γιατί να μην απολαύσουμε τις ανέσεις τις σύγχρονης τεχνολογίας;

Πιθανώς να μην γίνεται συνειδητό στον καθένα από εμάς, αλλά ένας τεράστιος όγκος προσωπικών στοιχείων έχει αποθηκευτεί σε διάφορες βάσεις δεδομένων και συνεχώς ανανεώνεται κατά τις καθημερινές ενέργειές μας. Κρατικές υπηρεσίες, δικαστήρια, τράπεζες, ασφάλειες, εταιρίες τηλεφωνίας, νοσοκομεία, αεροπορικές εταιρίες, υπηρεσίες στο διαδίκτυο (η λίστα δεν έχει τέλος) διατηρούν νομίμως αρχεία για τον κάθε πολίτη, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία κάθε υπηρεσίας. Και παρά την ύπαρξη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, διάφοροι κρατικοί (και όχι μόνο) μηχανισμοί έχουν πρόσβαση και συνεπώς δυνατότητα επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων αυτών. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία αυτή παρά την πληθώρα των πληροφοριών.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις την 11 Σεπτεμβρίου 2001 η Ευρωπαική Ένωση παρέχει στις Η.Π.Α εκτεκταμένη πρόσβαση στα αρχεία προσωπικών δεδομένων των πολιτών της στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τρομοκρατικών δικτύων, βασιζόμενη προφανώς στην αρχή: όλοι είναι ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Για παράδειγμα, αναλυτικά στοιχεία όλων των επιβατών στις πτήσεις από την Ε.Ε στις Η.Π.Α, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πληρωμής, της πορείας του ταξιδιού ή των αποσκευών, ήδη αποστέλονται στην Αμερική για περαιτέρω ανάλυση. Εκεί υποτίθεται ότι θα παραμένουν αποθηκευμένα για 15 χρόνια.

Στην διάσκεψη Η.Π.Α – Ε.Ε τον Ιούνιο 2008, παρουσιάστηκε μάλιστα η έγγραφη πρόταση ρύθμισης της μέχρι τώρα ανεπίσημης αυτής πρόσβασης με μία δεσμευτική διεθνή συμφωνία. Η νέα παγκόσμια σταυροφορία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, δεν μπορεί, λέει, να λειτουργήσει χωρίς την διακρατική ανταλλαγή προσωπικών στοιχείων των πολιτών, στηριζόμενη πάντα βέβαια στις βασικές αρχές ελευθερίας και τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη. Στο δεκαπεντασέλιδο κείμενο της πρότασης αυτής έχουν διατυπωθεί δώδεκα βασικές αρχές, οι οποίες θα καθορίσουν τις προυποθέσεις και τους τρόπους πρόσβασης των ελεγκτικών αρχών στα αρχεία που διατηρεί η Ε.Ε και οι Η.Π.Α.

Στην βασική αρχή με αριθμό 5 του εγγράφου ορίζεται σαφώς ότι επιτρέπεται η αποστολή στοιχείων όσον αφορά στην εθνική καταγωγή, πολιτικές θέσεις, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές απόψεις καθώς και πληροφοριών για την κατάσταση της υγείας και της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ατόμου! Στο σημείο 3 του κειμένου αναφέρεται ότι η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα επιτρέπεται μόνο αν αυτά είναι απαραίτητα και έχουν σχέση με την εκάστοτε υπόθεση, πάντα βέβαια σύμφωνα με τον νόμο. Έτσι απλά, χωρίς ιδιαίτερες παραπάνω διευκρινήσεις. Το χαρτί αυτό προβλέπεται να αποκτήσει σύντομα νομική ισχή.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ακόμα και ο τελευταίος ευσυνείδητος ή συντηρητικός άνθρωπος θα ένιωθε σφίξιμο στο στομάχι, αν γνώριζε ότι κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής του, οι πολιτικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές πεποιθήσεις του, η οικονομική ή η σεξουαλική ζωή του βρίσκεται αποτυπωμένη σε κάποιους σκληρούς δίσκους, ανοιχτούς για ανάλυση από κάποιους, που θα το κρίνουν σκόπιμο. Και δεν είναι απαραίτητο το σφίξιμο αυτό στο στομάχι να προέρχεται από κάποιο αίσθημα ενοχής. Έιναι απλά θέμα αρχής: μόνο εκείνοι που εμείς επιθυμούμε πρέπει γνωρίζουν την προσωπική μας ζωή και τις ιδιαίτερες σκέψεις μας, δεν μας αρέσει να τις μοιραζόμαστε με άγνωστους τρίτους. Θεωρώντας το τελευταίο ως αυτονότητο δικαίωμά της, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει πρόβλημα με το στομάχι και συνεχίζει να ζει με ψευδαισθήσεις. Ακριβώς όμως αυτή η ψευδαίσθηση της ελευθερίας είναι το πρόβλημα. Αποκοιμίζει και δεν επιτρέπει στο άτομο να κάνει χρήση ακόμα και των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

Ζούμε σε ένα παράξενο κόσμο. Ίσως να μην σας πέρασε από το μυαλό, αλλά η εταιρία, που σας παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχει αυτή την στιγμή αποθηκεύσει τον αριθμό IP του υπολογιστή σας. Αν ο μεγάλος αδερφός το κρίνει χρήσιμο, θα βρεί οτι διαβάζατε κείμενα σαν αυτό...

Giorgos προγραμματιστής και σχεδιαστής ιστοσελίδων
Δείτε τα στοιχεία και τα άρθρα του παραπάνω συντάκτη (6)

Στείλτε το σχόλιό σας1 · Eπιστροφή στην κορυφή ↑
1 Τα σχόλια δημοσιεύονται με χρονική καθυστέρηση και σε περιορισμένο αριθμό

ρυθμίσεις προσβασιμότητας

περίληψη

Εκτενείς βάσεις δεδομένων, που περιέχουν κάθε είδους στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα, δημιουργούνται και διευρύνονται συνεχώς με την βοήθεια και της σύγχρονης τεχνολογίας. Στο άρθρο αυτό σχολιάζεται η δυνατότητα πρόσβασης και επεξεργασίας των προσωπικών αυτών δεδομένων από διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η νομιμοποίηση της αποστολής τους με βάση διακρατικών συμφωνιών, αλλά και η σχετική αδιαφορία όλων μας όσον αφορά σε θέματα προστασίας των στοιχείων της προσωπικής μας ζωής.

συναφή κείμενα

προτεινόμενα άρθρα

γράψτε και εσείς

Δημοσιεύστε την άποψή σας και κάντε την γνωστή μέσω του microo.net


RSS (Τι είναι το RSS;)

κατηγορίες

συντάκτες

copyright

Το microo.net διατηρεί τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα του σχεδιασμού του δικτυακού αυτού τόπου. © 2008 - 2022 microo.net
Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης του microo.net.

Creative Commons License Το παραπάνω κείμενο, με διεύθυνση http://microo.net/article.php?personal-data-travel, διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0

Μεταδεδομένα αυτής της ιστοσελίδας: http://microo.net/rdfmeta.php?personal-data-travel