Είστε εδώ: περιεχόμεναΚόσμοςΗ πυρηνική ηθική

Η πυρηνική ηθική

Κατηγορία: Κόσμος
Ενημέρωση: 26 Αυγούστου 2008
Πυρηνική ενέργεια
Πυρηνική ενέργεια

Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές των τελευταίων ετών αλλά και οι ολοένα αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας, μια και η ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επαρκή ενεργειακή κάλυψη. Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σαν παράγωγο των ορυκτών καυσίμων και κύριο αίτιο του φαινομένου του θερμοκηπίου, πρέπει να μειωθούν άμεσα. Σε αυτό συμφωνούν όλοι.

Και το πυρηνικό λόμπι συμφωνεί. Και χρησιμοποιεί το παραπάνω γεγονός για να βγάλει από πάνω του την δυσμενή φήμη, που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Το διοξείδιο του άνθρακα γίνεται αφορμή δικαιολόγησης διεύρυνσης της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, όσον αφορά δηλαδή στην παραγωγή ενέργειας, την ώρα που οι πληγές του Τσερνόμπιλ είναι ακόμα νωπές. Η νέα ηθική φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κυριαρχεί και στους κύκλους εκείνων που (έχουμε βάλει να) αποφασίζουν για μας, μια ηθική διασκεδαστικά απλή μα και ανατριχιαστική συνάμα. Προσέξτε:

(Η παρακάτω συζήτηση λαμβάνει χώρα την ώρα, που οι άνθρωποι, κουρασμένοι από την δουλειά και την καθημερινότητα, κοιμόνται ή βλέπουν ποδόσφαιρο)

Ο Αποφασίζων και Διατάζων: Χρειάζομαι συνεχώς όλο και περισσότερη ενέργεια για τον κόσμο, αλλά έχω πρόβλημα. Το πετρέλαιο και ο λιγνίτης βγάζουν, βλεπεις, διοξείδιο του άνθρακα και αυτό το διαβολεμένο λιώνει τους πάγους. Όλοι το μάθανε πια. Άσε που σε λίγο το πετρέλαιο δεν θα αγοράζεται!

Ο Πυρηνικός Βιομήχανος: Μα ενέργεια έχω σε αυθονία! Φθηνότερη και χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, (χαμηλώνοντας τη φωνή) εντάξει λίγο διοξείδιο του άνθρακα κατά τον εμπλουτισμό, αλλά αυτό δεν πιάνεται. Την πυρηνική ενέργειά μου μπορείς να την αποκαλείς Πράσινη!

Ο Αποφασίζων και Διατάζων: Χμ, το Πράσινο είναι της μόδας σήμερα!

Ο Οικολόγος: Τρελαθήκατε ρε, και τι γίνεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αιολική, την φωτοβολταϊκή, την γεωθερμική και τόσες άλλες; Αυτές είναι Πράσινες!

Ο Πυρηνικός Βιομήχανος: Πράσινες είναι και αυτές αλλά η δικιά μου είναι σταθερής ποιότητας, σιγά μην περιμένουμε να φυσήξει ή να λιάσει! Άσε που εγώ έχω έτοιμη υποδομή. Στην Γερμανία πάνε να μου κλείσουνε τόσα εργοστάσια, (από μέσα του: σιγά μην τους αφήσω βέβαια). Στο άψε σβήσε τα στήνω αλλού. Το κόστος μικρό!

Ο Αποφασίζων και Διατάζων: Ε, ναι που να τραβιόμαστε τώρα να φτιάχνουμε αιολικά πάρκα και γεωθερμικά εργοστάσια! Τι θες, να τινάξουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα, να αυξήσουμε την ανεργία;

Ο Οικολόγος: Και τα πυρηνικά απόβλητα;

Ο Πυρηνικός Βιομήχανος: Έλα τώρα, τα θάβουμε στο βουνό και καθαρίσαμε!

Ο Οικολόγος: Αλλά...

Ο Πυρηνικός Βιομήχανος: (ψιθυρίζει στο αυτί του Αποφασίζων και Διατάζων) Άσε που σου 'χω έτοιμο το σύστημα, αν ποτέ χρειαστεί, να φτιάξεις και την Βόμβα. Θα μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου Πυρηνική Δύναμη!

Ο Οικολόγος: Τι μουρμουράτε εκεί; Εγώ πάντως δεν συμφωνώ με τίποτα. Εσύ, Αποφασίζων και Διατάζων, δεν έχεις ιδέα από διαχείρηση και έλεγχο πυρηνικών εργοστασίων. Και τι γίνεται σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος ή τέλος πάντων ατυχήματος; Εχω παραδείγματα!

Ο Αποφασίζων και Διατάζων: Τέλος αυτή η συζήτηση! (στρεφόμενος προς την γραμματέα του) Γράφε: Ο κόσμος έχει άμεση ανάγκη επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος και Εγώ έχω εκλεγεί για να το λύσω! Έδω χρειάζεται μια οικονομική, αξιόπιστη (μπλα, μπλα) λύση για να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα, πηγή όλων των κακών την σημερινή εποχή!

Η Γραμματέας:: Εντάξει, κάτι άλλο;

Ο Αποφασίζων και Διατάζων: Πάρε τηλέφωνο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πες τους να πούνε στον κόσμο τι τους περιμένει αν θα λιώσουν οι πάγοι! Σε αυτό θα σε βοηθήσει και ο Οικολόγος. Και μετά, όταν θα το έχουν ακούσει πολλές φορές, πες τους να πουν ότι Εγώ έχω βρεί την λύση. Την μόνη Λύση πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό! Την Πράσινη Πυρηνική Ενέργεια!

(Όταν η συζήτηση τελειώνει, οι άνθρωποι, κουρασμένοι από την δουλειά και την καθημερινότητα, ακόμα κοιμόνται ή βλέπουν ποδόσφαιρο)

Στο Άκκουγιου κοντά στην πόλη Μερσίν της νότιας Τουρκίας (λίγα χιλιόμετρα βοριότερα της Κύπρου), σε μία γνωστή σεισμογενή περιοχή, έχει χωροθετηθεί η εγκατάσταση του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας. Η κατασκεύη και ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου είναι στα άμεσα σχέδια της γειτονικής χώρας, μια και η ατομική ενέργεια πρέπει μέχρι το 2015 να καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, οι οποίες αυξάνονται ετησίως περίπου κατά 7%.

Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα του αφυκτικού πυρηνικου κλοιού, που τείνει να διαμορφωθεί γύρω από την Ελλάδα, εξαιτίας της επιδίωξης πολλών κρατών της ευρύτερης περιοχής της μεσογείου (Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτος κ.λ.π.) να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Σίγουρα για την κατάσταση αυτή, ευθύνες δεν έχουν μόνο αυτοί που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις αλλά και όλοι εκείνοι που μένουν απαθείς και δεν κάνουν τίποτα για να τις αποτρέψουν.

Εντάξει, ο κόσμος δεν μιλάει, είναι κουρασμένος από την δουλεία και την καθημερινότητα και αποκοιμήθηκε. Όμως η ελληνική κυβέρνηση τι θέση έχει στο ζήτημα αυτό; Λες να είναι και αυτή ένας ακόμα Αποφασίζων και Διατάζων;

Eπιστροφή στην κορυφή ↑
Τα σχόλια για αυτό το άρθρο έχουν απενεργοποιηθεί

ρυθμίσεις προσβασιμότητας

περίληψη

Την ώρα που οι ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας αυξάνονται εκθετικά, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξαιτίας κυρίως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των συμβατικών καυσίμων, οδηγεί ορισμένους κύκλους στην δικαιολόγηση επέκτασης της πυρηνικής τεχνολογίας στον τομέα παραγωγής ενέργειας. Στο άρθρο αυτό επισημαίνεται η επιδίωξη δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων στην Μεσόγειο και ασκείται κριτική στους υπευθύνους.

προτεινόμενα άρθρα

γράψτε και εσείς

Δημοσιεύστε την άποψή σας και κάντε την γνωστή μέσω του microo.net


RSS (Τι είναι το RSS;)

κατηγορίες

συντάκτες

copyright

Το microo.net διατηρεί τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα του σχεδιασμού του δικτυακού αυτού τόπου. © 2008 - 2022 microo.net
Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης του microo.net.

Creative Commons License Το παραπάνω κείμενο, με διεύθυνση http://microo.net/article.php?nuclear-ethic, διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0

Μεταδεδομένα αυτής της ιστοσελίδας: http://microo.net/rdfmeta.php?nuclear-ethic