Είστε εδώ: περιεχόμεναΜάρκετινκΈνα ξενοδοχείο στο διαδίκτυο

Ένα ξενοδοχείο στο διαδίκτυο

Κατηγορία: Μάρκετινκ
Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2008
Παρακαλώ σημειώστε: το παρακάτω άρθρο έχει γραφτεί και δημοσιευτεί στις 19.11.2007. Το παρών κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση.

Με αφορμή το άρθρο της Ημερησίας με τίτλο Μετεξεταστέος ο τουρισμός στην χρήση του διαδικτύου (19.11.2007) θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις, από την οπτική γωνία ενός ξενοδόχου, όσον αφορά στην διαδικασία εφαρμογής του διαδικτύου στον τομέα μάρκετινκ και κυρίως πωλήσεων μίας ξενοδοχειακής μονάδας.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, η νέα ψηφιακή εποχή έχει εισέλθει, εδώ και πολύ καιρό, στον τομέα του τουρισμού (και όχι μόνο). Παρόλα αυτά:

...το ποσοστό των ελληνικών ξενοδοχείων με δική τους ιστοσελίδα είναι 63%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι μόλις 30%... Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν δική τους ιστοσελίδα δεν τη χρησιμοποιεί για πωλήσεις, παρά μόνο για διαφημιστικούς λόγους.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Ένα από τα συμπεράσματα του άρθρου είναι ότι οι επιχειρηματίες αδιαφορούν. Εδώ δεν θα συμφωνήσω πλήρως. Η πλειοψηφία των ξενοδόχων πλέον δεν αδιαφορεί, απλώς δεν έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει μία λειτουργική και επιτυχημένη προβολή στο διαδίκτυο. Και δεν έχει την δυνατότητα αυτή, επειδή είτε δεν έχει ενημερωθεί πλήρως ή (σε πάρα πολλές περιπτώσεις) γιατί έχει ξεγελαστεί από τις υποσχέσεις των ειδικών του χώρου της πληροφορικής.

Στις παραπάνω μονάδες με δική τους ιστοσελίδα δεν αναλύεται το ποσοστό εκείνων, που έχουν πραγματικά επισκέψεις και κατ επέκταση πωλήσεις μέσω της ιστοσελίδας τους. Πιστεύω οτι το ποσοστό αυτό είναι απελπιστικά μικρό. Η πλειονότητα των ιστοσελίδων αυτών έχει δημιουργηθεί με σχετικά μικρό κόστος από εταιρίες, που έχουν σαν στόχο την μαζική παραγωγή δικτυότοπων χωρίς την παραμικρή περαιτέρω υποστήριξη και προώθηση τους. Η περισσότερες ιστοσελίδες των ξενοδοχείων είτε είναι καταχωρημένες σε ένα υποκατάλογο μαζί με εκατοντάδες άλλες ή διαθέτουν την δική τους προσωπική διεύθυνση, την οποία δεν γνωρίζει (και δεν μπορεί να βρεί) κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο τον ξενοδόχο. Είναι λογικό η συντριπτική πλειοψηφία να δηλώνει λοιπόν, οτι χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα μόνο για διαφημιστικούς λόγους. Τι άλλο να πει;

Η δημιουργία μιας λειτουργικής ιστοσελίδας μίας ξενοδοχειακής μονάδας (αλλά και κάθε άλλης επιχείρησης) είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για της πωλήσεις αλλά και για το γενικό image της επιχείρησης, αποτελεί δε μια επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία. Καποιο μαγικό φίλτρο δεν υπάρχει (κι αν υπάρχει, το ψάχνω άδικα πολλά χρόνια). Παρόλα αυτά, πιστεύω, ότι τα παρακάτω σημεία είναι βασικές προυποθέσεις:

  1. Εύρεση μιας εταιρίας σχεδιασμού και φιλοξενίας ιστοσελίδων, που θα παρέχει ολική υποστήριξη: καλό και μοντέρνο σχεδιασμό, εγκατάσταση συστήματος online πληρωμών, άμεση ανανέωση του περιεχομένου, προώθηση σε μηχανές αναζήτησης, συνεχή και προσεγμένη δημιουργία συνδέσμων (links) σε άλλες ιστοσελίδες, διαχείρηση διαφημιστικής καμπάνιας, ανάλυση στατιστικών επισκεπτών, υποβολή νέων ιδεών... (σημείωση: δεν είναι καθόλου εύκολη η εύρεση μίας τέτοιας εταιρίας)
  2. Δημιουργία ενός τμήματος κρατήσεων / επικοινωνίας που θα μπορεί να διαχειρίζεται έγκαιρα την κίνηση από το διαδίκτυο και να παρέχει άμεσα υποστήριξη στον υποψήφιο πελάτη. Η κατασκευή μίας καλοσχεδιασμένης και γνωστής ιστοσελίδας δεν έχει φυσικά νόημα, εάν δεν παρέχεται και προσωπική επαφή στον ενδιαφερόμενο πελάτη.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές, ότι η διαδικασία εφαρμογής του διαδικτύου στον τομέα μάρκετινκ και πωλήσεων μίας ξενοδοχειακής μονάδας είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτεί πράγματι έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Θέτεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί να μπεί ο επιχειρηματίας ξενοδόχος στην διαδικασία αυτή και να επενδύσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την υλοποίηση της;

Πέρα από την αύξηση των πωλήσεων, η παροχή υπηρεσιών μέσω της ιστοσελίδας της ξενοδοχειακής μονάδας καταστά μη αναγκαία την ύπαρξη τουριστικών πρακτόρων για την ολοκλήρωση της κράτησης. Τα οφέλη τόσο για τον επιχειρηματία όσο και για τον πελάτη θα ήταν μεγάλα, αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν οι ενδιάμεσες προμήθειες. Το ίδιο προιόν θα μπορούσε να είναι φτηνότερο για τον πελάτη και πιο κερδοφόρο για τον ξενοδόχο. Η αύξηση του ποσοστού κέρδους, θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια, από την άλλη, την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πιστεύω λοιπόν, ότι μια επένδυση, σε πανελλήνιο επίπεδο, των ξενοδοχειακών μονάδων στην δημιουργία λειτουργικών ιστοσελίδων τους στο διαδίκτυο θα είχε τεράστια σημασία για το σύνολο του τουριστικού τομέα. Οι προυποθέσεις υπάρχουν ήδη, απομένει η πρακτική εφαρμογή τους για να 'περάσουμε την τάξη'!

Γιώργος Υπευθύνος πωλήσεων ξενοδοχειακής μονάδας
Δείτε τα στοιχεία και τα άρθρα του παραπάνω συντάκτη (3)

Στείλτε το σχόλιό σας1 · Eπιστροφή στην κορυφή ↑
1 Τα σχόλια δημοσιεύονται με χρονική καθυστέρηση και σε περιορισμένο αριθμό

ρυθμίσεις προσβασιμότητας

περίληψη

Αν και η νέα ψηφιακή εποχή έχει εισέλθει και στον τομέα του τουρισμού, το ποσοστό των ελληνικών ξενοδοχείων με δική τους ιστοσελίδα είναι 63%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι μόλις 30%. Στο κείμενο αυτό αναφέρονται κάποιες σκέψεις όσον αφορά στην σημασία δημιουργίας λειτουργικών ιστοσελίδων για τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες.

προτεινόμενα άρθρα

γράψτε και εσείς

Δημοσιεύστε την άποψή σας και κάντε την γνωστή μέσω του microo.net


RSS (Τι είναι το RSS;)

κατηγορίες

συντάκτες

copyright

Το microo.net διατηρεί τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα του σχεδιασμού του δικτυακού αυτού τόπου. © 2008 - 2022 microo.net
Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης του microo.net.

Creative Commons License Το παραπάνω κείμενο, με διεύθυνση http://microo.net/article.php?a_hotel_on_the_internet, διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0

Μεταδεδομένα αυτής της ιστοσελίδας: http://microo.net/rdfmeta.php?a_hotel_on_the_internet